Onderneem 3 simpele stappen om van je suikerdrang af te raken

Suiker is de “silent killer”, dat weet je inmiddels. Mocht dit als een shock voor je komen, zoek dan eens op Google met de woorden suiker en diabetes of suiker en hormonale disbalans…

Je ontdekt een wereld aan bewijzen.

P.s. zoek dan wel in het Engels en plaats achter je zoekterm in Google “pubmed”, dat is de medische bibliotheek met publicaties.

In ieder geval, de suikers zijn een behoorlijk probleem in onze voeding en ik krijg steeds vaker de vraag (of beter gezegd de opmerking)

“Hoe kun je deze compleet uitsluiten dan”

Laat ik nu net 3 stappen om van je suikerdrang af te komen voor je hebben om de suikers te elimineren uit je voeding. 3 stappen om vandaag te starten met een “schone voeding”.

Verderop in het artikel geef ik je de 3 stappen, echter wil ik je eerst duidelijk uitleggen wat nu het nadeel is van het eten van suiker.

Reden hiervoor is dat ik geloof in een proces genaamd deep learning. Eert moet je weten waarom iets slecht is, om vervolgens een aanpassing te kunnen maken.

Wil je dit niet weten, spring dan gewoon door naar de protocollen.

De 3 grote nadelen als je suiker blijft eten

Suiker zit bijna overal in en er is bij sommige mensen nog de gedachte dat je een klein beetje suiker nodig hebt.

Niks is minder waar.

Het menselijke lichaam heeft voor geen enkel proces kunstmatige suiker nodig. Het is dan ook voor 0,0% nodig om extra suiker te eten.

Niks, nakkes, nada, nihil!

Integendeel, het is zelfs zo slecht voor je, dat zelfs de kleinste hoeveelheden kunstmatige suiker flinke problemen kan veroorzaken.

Ik denk dat het zelfs zo erg is, dat als de suikerinname niet volledig onder controle is, bepaalde leefstijl interventies als “intermittent fasting” weinig tot geen effect hebben.

Nu is het natuurlijk vrij simpel om de welbekende suikers te laten staan. Gewoon geen suiker meer in de koffie/thee en die frisdranken zijn ook wel bekend veel suikers te hebben…

Echter draait het natuurlijk om de verborgen suikers. Later in dit artikel geef ik je dan ook 3 protocollen om deze te elimineren.

Maar nu eerst de 3 grote nadelen van het eten van suiker

Nadeel #1 – het neemt de plaats in van kwaliteit voeding

Dit is misschien wel het grootste probleem. Omdat je jouw lichaam eerst vol eet met suikers, is er geen ruimte meer voor de nodige vitamines en mineralen, vetzuren en eiwitten.

Nu denk je misschien, een beetje magnesium minder kan geen kwaad, echter niks is minder waar.

Deze zogenaamde macro- en micronutriënten zijn essentieel voor nagenoeg alle processen in het lichaam. Neem bijvoorbeeld de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Deze komt voort uit het eiwit tryptofaan, als je deze dus al niet eet, dan is de kans dat je een tekort krijgt aan melatonine zeer groot.

Tryptofaan moet vervolgens ook nog omgezet worden in melatonine, dit gebeurt met verschillende vitamines en mineralen.

Zo zie je, de aanmaak van een simpel hormoon heeft bepaalde bouwstoffen en katalysatoren nodig. Die moet je dus wel eten.

Nadeel #2 – het zorgt voor een negatieve energiebalans

Ja, suiker slurpt energie uit je lichaam met als resultaat een enorm energietekort.

Dit komt door verschillende dingen. Normale suiker, die onder de naam tafelsuiker gaat, heeft B vitamines nodig om afgebroken te worden.

Normaliter, als je bv een champignon eet, zitten die B-vitamines al in de champignon bij de natuurlijke glucose in die paddenstoel. Om deze glucoses af te breken, gebruikt je lichaam de B-vitamines uit de champignon zelf…

Helemaal super toch!

Neem je nu bv een suikerklontje, dan zitten daar geen B-vitamines in. Je lichaam zal in dit geval de B-vitamines uit de lever pakken om die suiker af te breken.

Hieruit ontstaat een volgend probleem, de lever is nu niet meer in staat om energie te maken en om vetzuren af te breken. Resultaat is een energie te kort en een ophoping van vetzuren in de lever, beter bekend als cholesterol.

Het eten van suiker geeft dus 2 rake klappen aan veel van de meest voorkomende problemen tegenwoordig, obesitas, hoog cholesterol en energiegebrek.

Ik ga hier uitgebreid op in bij de CaseStudie obesitas.

Nadeel #3 – je gaat meer eten

Dit is een logisch gevolg op nadeel #2.

Je lichaam ervaart een continu hoog stressniveau door de nutriënten tekort, waardoor je meer en meer gaat eten.

Uiteraard brengt dit met zich mee dat je een calorie overschot ervaart wat in veel gevallen overgewicht als gevolg heeft.

Oké, tijd om naar de stappen te gaan. 3 simpele stappen in een tijdsbestek van maximaal 4 weken om van je suikerdrang af te raken.

Stap #1 om je suikerinname te verminderen

In mijn werkwijze is het belangrijk dat je eerst in gaat zien wat je allemaal verkeerd doet, om vervolgens dit aan te kunnen passen.

Anders gezegd, als je niet weet wat er fout gaat, is het onmogelijk om aan te passen. Dit omdat je denkt dat het goed gaat… Best logisch.

Je zult dus moeten weten waar allemaal suikers inzitten. Dat is niet zo moeilijk, je hebt natuurlijk de standaardproducten als het suikerklontje, de frisdranken en de snoep/gebak.

Het zijn echter niet deze standaardproducten die het probleem vormen, maar de producten met de verborgen suikers. Producten waar je niet van weet dat ze suikers bevatten zoals broodproducten, zuivelproducten, beleg en ga zo maar door.

Download hier de lijst met de meest voorkomende producten die toch suikers bevatten.

Wat je gaat doen bij deze stap;

  1. Schrijf de afgelopen 2 à 3 dagen op wat je hebt gegeten
  2. Download deze lijst met producten met verborgen suikers
  3. Zie in wat je allemaal nog eet qua suiker producten

Stap #2 om je suikerinname te verminderen

Nu je weet waar alles suikers inzitten, ga je er heel bewust op letten dat je deze niet meer in je voeding verwerkt.

Neem je bv nog veel dressings over je salade, doe dat dan niet meer. Eet je nog brood met beleg, ga dat vervangen.

Zo kun je structureel alle suikers elimineren uit je voeding.

Wat je gaat doen bij deze stap;

  1. Je gaat 4 weken heel erg bewust alle suikers vermijden

 

Waarom 4 weken. Een suiker receptor in je lichaam heeft een halfwaardetijd van 2 weken. Dat betekent wanneer je hem niet geeft wat die wilt, overleeft die 2 weken. Om er zeker van te zijn, doe je hem 2 generaties niks geven, dat is dus 4 weken.

Stap #3 om je suikerinname te verminderen

Je bent nu goed op weg, echter is het pas het begin.

Als je netjes 4 weken geen suiker hebt gegeten, heb je momenten ervaren dat je misschien wat hoofdpijn had, duizelig, niet lekker in je vel etc.

Soort van hetzelfde als een junk die van de drugs afgaat.

Nee, ik zeg niet dat je een drugsjunk bent. Echter suiker heeft precies dezelfde effecten op je gesteldheid als drugs.

In deze derde stap wil ik je bekendmaken met de 100% paradox.

Mocht je nu het idee hebben dat je 100% suikervrij bent, dat je nooit meer suiker gaat eten, dan kan ik je vertellen dat dat niet gaat lukken.

Je kunt het beter anders zien. Je moet trots zijn dat je nu al 4 weken geen suiker eet. Je gaat er alles aan doen om dit vol te houden maar je accepteert nu al dat het een keer mis kan gaan. Zo voorkom je perfectionistisch gedrag.

Nee, ik zeg niet dat je in moet plannen wanneer je suiker eet, ik zeg dat je rekening moet houden met een moment dat het mis kan gaan.

Stap 3 is dus niks meer dan het accepteren dat het mis kan gaan. Niks ergs aan, gewoon de draad weer oppakken en doorgaan.

Conclusie

3 stappen om je suikerinname voor eens en altijd aan te pakken.

Niet moeilijk, theoretisch dan. In de praktijk ga je waarschijnlijk wat onwennigheid ervaren als hoofdpijn, duizeligheid, enorme drang naar zoetigheid en meer.

Accepteren, duurt maar maximaal 4 weken.

Ik raad je wel aan om ook het eerste gedeelte van dit artikel te lezen. Als je weet waarom het eten van suiker zo’n slecht idee is, dan heb je de eerste stap naar een suikervrije voeding al te pakken.

Start vandaag gewoon, hier nogmaals de stappen;

  1. Analyseer je voeding en neem de lijst met suikers door
  2. Ga 4 weken bewust met je voeding om
  3. Accepteer dat het een keer mis kan gaan

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen m.b.t. voeding en suiker. Heb je moeite om het te laten staan en wat doe je ertegen?

Laat gerust een berichtje achter onder dit artikel of in de community.

Jan Willem den Hollander is personal trainer, orthomoleculaire therapeut in de klinische PNI en oprichter van Bewust-Fit en de Bewust-Fit academie.

In 2009 ben is hij begonnen met Bewust-Fit en in de afgelopen 10 jaar heeft hij samen met een heel team aan professionals onze deelnemers gecoacht bij uiteenlopende doelstellingen als afvallen, spiermassa verbeteren en coaching bij bepaalde ziektebeelden.

Wekelijks blogt hij op de website, is hij gastblogger bij o.a. What2Eat en maakt hij educatie video’s op ons YouTube kanaal.

>