Vandaag had ik een speciale gast in de studio voor een interview over pre overgang en overgang. Barbara Havenith van Vrouwenpoli Boxmeer had de tijd genomen om alle vragen rondom dit onderwerp in onze Facebook Groep te beantwoorden. 

Barbara heeft een achtergrond als gynaecoloog (vrouwenarts noemt zij het) en heeft daarnaast veel studies gedaan in de orthomoleculaire geneeskunde waaronder de kPNI.

Als orthomoleculaire arts behandeld zijn dagelijks, met een team aan specialisten, vrouwen bij overgang en overgangsklachten. 

Het interview

Ben je benieuwd naar het complete interview, neem dan een kijkje bij deze video. In een uur tijd krijg je complete stappenplannen die je kunt doorlopen om de overgang de baas te zijn. 

Download de checklist

Wil je een uitwerking hebben van de punten die Barbara aan het einde van deze webinar geeft? Download dan de gratis checklist.

>>> download hier (klik hier)

Ontstekingen

Een groot onderwerp gedurende het interview was ontsteking en dan de welbekende low grade inflammation.

Een goede ontsteking kun je zien als een groot vuur met veel rook. Je ziet het, je voelt het en je kunt gericht actie ondernemen. Een LGI daarentegen is meer een barbecue. Je ziet geen rook, je ziet geen vuur echter is het toch aanwezig. 

Deze LGI zorgt voor een complete allocatie van alle energie systemen, een verstoring van de hormonale balans (essentieel) en staat misschien wel aan de basis van de klachten rondom de overgang. 

Trainen

Ook trainen kwam aan bod. Specifiek krachttraining, iets waar veel mensen, veelal vrouwen, bang voor zijn. Krachttraining zorgt voor de release van testosteron, de directe voorloper van oestrogeen. 

De release van testosteron is iets wat veel kan bieden als je in de overgang zit, volgens Barbara. 

Het is aan te raden om krachtige sessies te doen, niet langer dan 30 minuten. De welbekende HIIT trainingen bieden hierbij uitkomst. 

6 stappen die je direct kan ondernemen

De laatste vraag die ik stelde aan Barbara:

“Kun je de deelnemers een stappenplan geven die ze vrijwel direct in kunnen zetten”?

Die had ze, 6 stappen om vrijwel direct verlichting te bieden aan de klachten. Ik vond het zeer bijzonder dat dit precies hetzelfde stappenplan is dat Jerome me 2 weken geleden gaf, om depressie aan te vechten en ik ben er heilig van overtuigd dat Anne-Ruurd me precies hetzelfde gaat vertellen bij darmklachten…

  1. Volg een zo natuurlijk mogelijk dieet (Mediterraans, Keto, Paleo)
  2. Ga trainen, het liefst iets in de zin van HIIT
  3. Slapen, zorg dat je vroeg naar bed gaat en er op tijd weer uitkomt
  4. Body en mind technieken als meditatie, ademhaling en visualiseren
  5. Verminderen toxische stoffen
  6. Vermijden conserveermiddelen

6 Simpele stappen die je vrijwel vandaag nog kan nemen. 

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze video. Vragen kun je altijd stellen onder dit artikel of op YouTube. Succes en geniet van het proces.

Bekijk ook de video van Jerome en andere video’s bij de podcast pagina.

 

>