Wees sociaal en deel deze content!

Het is lente!

De eerste heerlijke zonnige dagen hebben we al gehad en ik hoop dat er nog vele mogen volgen! Afgelopen weekend heb ik met vrienden het BBQ seizoen geopend en dat was me toch weer lekker! Heerlijk gemarineerde saté, kippenpootjes, hamburgers, braadworstjes, frisse salades, stokbrood met kruidenboter erbij… Hmm… Hoe heerlijk het ook is, ik eet toch altijd net even iets te veel van de dingen die ik normaal gesproken niet eet. Ik geniet ervan, maar na zo’n BBQ is het dus weer tijd voor mij om me de rest van de week weer op de gezonde recepten te storten.

Vandaag wil ik graag een paar van mijn favoriete recepten met jullie delen.

Deze recepten zijn gemaakt van pure, natuurlijke ingrediënten. De basis bestaat uit veel groenten met vis, gevogelte, eieren of vlees erbij. Nu denk je misschien… geen aardappels, geen pasta, geen rijst? Probeer deze recepten maar eens en je zult zien dat je hier echt voldoende aan hebt en je geen aardappels, pasta of rijst erbij nodig hebt.  Neem veel groenten en geef jezelf een lekker een groot stuk vis, gevogelte of vlees en extra veel eieren. Goed voor je eiwit inname en je zult zeker verzadigd zijn! Ieder gerecht kan je in principe nuttigen als lunch en als diner. Makkelijk als je nog wat over hebt, dan heb je voor de volgende dag ook direct een lunch of diner klaar staan. 😉

 

Recepten:

Koken is leuk, maar het moet in mijn ogen vooral niet al te lang duren. Graag wil ik jullie dit heerlijke recept voor een lekkere, zelfgemaakte tomatensoep geven. Ik ben dol op soepen en dit is zeker een van mijn favorieten! Hij smaakt zo heerlijk omdat de tomaten geroosterd zijn in de oven.  De basis van dit recept is van “Pauline’s keuken”. Ik heb hem inmiddels zo aangepast naar de manier waarop wij hem het lekkerst vinden. Uiteraard kunnen jullie ook spelen met de ingrediënten.

Tomatensoep van geroosterde tomaten

  • ingrediënten voor 4 personen
    • 750 gram tomaten (Roma, deze zitten vol smaak)
    • 2 rode uien
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 flinke rode peper (spaanse)
    • 1 liter kippenbouillon
    • flinke theelepel oregano
    • flinke theelepel basilicumkruiden
    • peper en zout naar smaak
    • als je van pittig houdt kun je nog wat chili kruiden toevoegen
    • eventueel als garnering nog wat verse basilicum
    • extra optie als toevoeging: gehaktballetjes of stukjes kip

 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de tomaten en halveer ze, Leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Besprenkel de tomaten royaal met olijfolie, peper en zout.
  • Rasp of snij de knoflookteentjes in kleine stukjes en verdeel deze over en tussen de tomaten.
  • Rooster de tomaten 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
  • Snipper de uien en hak de peper in kleine stukjes (voor extra pittige soep kun je de zaadlijsten laten zitten, anders moet je deze verwijderen)
  • Fruit de uien en peper aan in de soeppan met wat olijfolie.
  • Voeg dan de geroosterde tomaten, de knoflook en een liter bouillon toe.
  • Laat het geheel 15 minuten koken op zacht vuur.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad.
  • Breng de tomatensoep op smaak met peper, zout, de oregano en de basilicumkruiden.
  • Voeg als je dit wilt, hierna nog gare gehaktballetjes of stukjes kip toe.
  • Voor de garnering kun je nog wat verse basilicum gebruiken.

 

Het volgende recept is een heerlijk stukje vis met diverse groenten uit de oven. Dit recept is heel makkelijk en vrij snel klaar te maken. Het snijden van de groenten zal de meeste tijd in beslag nemen maar dit kun je ook op een eerder tijdstip al doen. Dan hoef je alleen nog maar de ovenschaal in de oven te schuiven en de vis af te bakken!

 

Pangasiusfilet of zalmfilet met Provençaalse ovengroenten

  • ingrediënten voor 4 personen
    • 4 stuks pangasius filet of zalmfilet
    • 4 tomaten of een bakje cherrytomaten
    • 1 gele parika
    • 1 rode paprika
    • 250 gram champignons
    • 1 grote courgette
    • 1 grote rode ui of een bosje lente-uitjes
    • knoflook naar smaak
    • Provençaalse kruiden
    • olijfolie

 

  • Warm de oven voor op 180 graden
  • Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
  • Snijd de paprika’s in grove stukken.
  • Snijd de tomaten in grove stukken, als je cherrytomaten gebruikt kun je deze halveren.
  • Snijd de champignons in plakken.
  • Snijd de courgette door midden en snijd dan halve plakjes.
  • Snijd de rode ui in halve ringen of de lente-uitjes in stukjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Rasp de knoflook of snijd deze in kleine stukjes.
  • Doe alle gesneden groenten in de ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en voeg de knoflook en een ruime hoeveelheid Provençaalse kruiden toe en roer ze om zodat het geheel goed gemengd wordt.
  • Doe de ovenschaal voor 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak voor de groenten klaar zijn, de stukken vis onder af en toe omdraaien gaar in een pan met olijfolie en eventueel wat kruiden naar wens.
  • Verdeel de groenten en de vis over 4 borden en eet smakelijk!

 

Als laatste recept voor deze week, sluiten we af met een salade. Salades zijn fantastisch, je kan er eindeloos mee variëren, je kan ze als bijgerecht eten, of als hoofdgerecht. Als je een goede basis hebt kan je hem elke dag anders maken door verschillende groenten/vlees/vruchten toe te voegen. Als dressing voldoet olijfolie gemengd met tuinkruiden/Italiaanse kruiden en wat zout. Makkelijk zelf te maken en je hebt geen voor geprepareerde flesjes uit de supermarkt nodig. Hier zitten veel andere toevoegingen in die je niet nodig hebt.

Laat je inspireren door onderstaande lijst met diverse ingrediënten, bekijk de foto’s en probeer het maar eens!

Hieronder een aantal ingrediënten die zich perfect lenen voor een salade.

  • diverse soorten sla
  • rauwe witlof
  • spinaziebladeren
  • komkommer
  • tomaat, alle soorten
  • uien, (witte, rode, sjalot, lente-ui)
  • paprika’s
  • mais
  • geraspte wortel
  • radijs
  • afgekoelde gekookte asperges
  • afgekoelde geblancheerde broccoli
  • groene appel
  • mango
  • avocado
  • olijven
  • eieren
  • tonijn
  • gebakken garnalen
  • gegrilde/gerookte kipfilet
  • walnoten
  • pijnboompitjes

 

 

 

Salade met avocado en ei

  • ingrediënten als hoofdgerecht voor 2 personen
    • zakje gemengde rucola melange (100 gram)
    • 1 avocado
    • 4 eieren
    • 20 verse olijven ( naar wens met of zonder kruiden)
    • peper
    • zout
    • extra vierge olijfolie

 

  • Kook de eieren naar wens medium of hard en laat ze afkoelen.
  • Pel de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado in stukken van ongeveer 1 centimeter.
  • Pak 2 borden, leg op ieder bord een bodempje sla.
  • Verdeel de avocado over de 2 borden.
  • Verdeel de olijven over de 2 borden.
  • Pel de eieren en snijd deze in vieren. Verdeel dit over de 2 borden.
  • Leg nog een extra handje sla ter opvulling op ieder bord.
  • Besprenkel de olijven, sla en avocado met wat olijfolie en voeg naar smaak peper en zout toe.

 

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb mogen geven met deze recepten. Mocht je er 1 of meerdere gaan uitproberen, hoor ik graag wat je er van vindt!

 

Wees sociaal en deel deze content!