Zo pas je jouw leefstijl aan: fitness en beweging

Een onderwerp die veel vergeten wordt door veel mensen die een stap willen maken in de wereld van gezondheid. Het is dan ook een stap die iets meer “effort” eist dan simpelweg wat in je voeding aanpassen of minder vaak gaan eten.

Het vraagt de nodige wilskracht om door te gaan en iets meer tijd omdat je vaak naar een gym moet waar dan ook nog eens mensen zijn die iets fitter zijn dan jij.

Het is echter wel een stap, die als die niet aanwezig is, zorgt voor een flinke stagnatie in je progressie.

Allemaal obstakels die je moet overwinnen om iets aan je lichaam te gaan doen. In dit artikel geef ik je graag de oplossing hoe je ook een start kan gaan maken op gebied van fitness.

Must see video’s & must read blogs:

Wat is fitness

Fitness is een term die een behoorlijke periode geleden in de wereld is gekomen. Het is een term die door de jaren heen steeds andere betekenissen heeft gekregen maar de laatste tijd “gelukkig” weer terugkomt naar de oorsprong.

In mijn ogen moet fitness altijd functioneel zijn.

Nu weet ik het, bij de term alleen al ga je misschien kotsen.

Functioneel fitness, wat is dat dan. Het is in ieder geval niet op een Bosu bal liggen of allerlei fancy oefeningen doen en het dan functioneel noemen.

Functioneel fitness heeft niks meer en niks minder te maken met het feit dat een programma wat je volgt, een transfer heeft naar wa je nodig hebt in je dagelijkse leven. Heel simpel.

Neem nu bv een brandweerman of vrouw, die heeft een compleet andere functionele fitheid dan iemand die op kantoor zit. Hij/zij moet op bepaalde momenten rennen, zware dingen dragen, trappen opvliegen en ga maar door en dat terwijl de man/vrouw op kantoor waarschijnlijk heel de dag zit en andere functionele fitheid heeft.

Het is altijd belangrijk om te zoeken naar de functionele fitheid die je nodig hebt.

Als je de functionele fitheid hebt

Dan kan je doorgaan naar het bepalen wat je nodig hebt, wat je moet gaan doen, om dat te bereiken. Je kan een schema samenstellen met bv krachttraining, cardiotraining, snelheid training, coretraining of misschien zelfs iets van mobiliteit.

Je kan dit nu ook reflecteren naar je huidige situatie. Heb je bij je doelstelling (lees vooral dit artikel even) bepaald dat, om juw doel te bereiken, je wat gewicht moet verliezen, dan zal je jouw training daarop aan moeten passen.

Op het moment van schrijven ben ik zelf op yoga retreat, ik moet toegeven, het is best intensief in tegenstelling tot wat ik dacht, echter spiermassa ga je er niet mee opbouwen. Je zal, als je middel om je doel te bereiken afvallen is, toch echt de keuze moeten gaan maken om krachttraining toe te gaan passen in je wekelijkse schema.

Wat ga je doen dan

Om te blijven bij het afvallen, omdat dat een van de meest voorkomende middelen is om iemand zijn doel te laten bereiken, dan zal je moeten focussen op het herstellen van de vetmassa-spiermassa ratio.

Hier komt het punt van aandacht voor deze blog en direct het advies wat ik aan veel mensen wil geven.

Ga krachttraining doen!

Weet je niet hoe, download dan gewoon dit gratis schema.

In de praktijk merk ik namelijk dat de kracht van mensen onder de maat is. Het nadeel hiervan is dat je niet in staat bent om een goede intervaltraining te doen als je kracht onder een bepaald niveau is. Als je bij, bv een tabata, tot het uiterste gaat, dan ben je op dat moment niet aan het trainen, maar meer je stress level aan het testen.

Als je kracht dus ondermaats is, dan is het nagenoeg onmogelijk om tevgaan hardlopemn (zonder blessures), zware interval trainingen te gaan doen (zonder blessures), te gaan tennissen (zonder blessures) etc.

Het doel bij veel startende mensen is dus echt een basisniveau aan kracht halen. Wat dat ius wordt bepaald door wat je nodig hebt in je dagelijkse leven.

Je start dan ook gewoon met een heel erg simpel schema, waar je een aantal basisoefeningen doet om de komende maanden.

Dit kan in het begin moeilijk zijn en daarom vind ik het in veel gevallen slim om eens na te denken om een coach in de handen te nemen. Iemand die kan bepalen waar je moet beginnen, je uitleg kan geven en je stap voor stap mee kan nemen op weg naar je doel. Neem gerust eens contact op met me als je daar klaar voor bent.

Dat is toch saai om zo te starten?

Dat kan inderdaad weleens saai zijn in het begin, echter als je dit volhoudt, dan komen de leuke trainingen snel om de hoek kijken.

Het voordeel van het verhogen van je basiskracht is dat je een spiervermogen opbouwt. Deze zogenaamde “muscle endurance” is het vermogen van je lichaam om zonder na te denken bepaalde bewegingen als bijvoorbeeld een squat, een lunge of misschien een deadlift toe te passen.

De volgende stap is de zogenaamde “strength endurance” waar je langzaam meer en meer kracht gaat ontwikkelen in de basisoefeningen en wat je vervolgens in staat stelt om echt richting een vetverbrandende training te gaan.

De basis

Daar begint het mee.

Ga gewoon 3 maal per week (het liefst meer, maar minimaal 3 keer voor progressie) naar de gym en ga werken aan je spiervermogen. Dat is serieus waar het enige wat je moet doen in het begin.

Heb je het eenmaal een paar maanden vol kunnen houden en is je vermogen vergroot, vraag dan eens een gratis coaching gesprek aan. In dit gesprek geef ik je wat tips en een korte uitleg van hoe een coaching traject eruit kan zien voor je. Helemaal gratis.

Er staat ook altijd een gratis freebie op de site. Meestal in een balk bovenaan je scherm, helemaal gratis 😉

Enjoy the proces!

 

>