Zo pas je jouw leefstijl aan: intermittent fasting

Het aanpassen van je leefstijl is in veel gevallen een essentieel iets om te gaan. Als je dit aan het lezen bent, dan zit je waarschijnlijk in zo’n situatie, dat je je leefstijl een draai wilt geven. Gezonder eten, iets minder gewicht, een lager vetpercentage of je eetbuien onder controle krijgen.

Het komt allemaal neer op een aantal simpele strategieën. Strategieën die ik de afgelopen 10 jaar heb samengesteld aan de hand van verschillende opleidingen in de natuurgeneeskunde, praktische ervaring en coaching.

De strategieën zijn gebaseerd op 5 pilaren.

  • Intermittent fasting
  • Voeding
  • Fitness
  • Bioritme
  • Mindset

In de komende blogs (startende 5 augustus 2019) ga ik je de basis van deze pilaren vertellen in korte blogs zodat je stap voor stap je leefstijl kan transformeren.

Video’s die ik je aanraadt om te bekijken

Intermittent fasting

De trend van 2018 en 2019, echter iets wat al heel erg lang in de wereld van de wetenschap (en zelfs daarvoor) bekend was.

De oude stammen uit bv India wisten dit al lang, dat als je minder vaak at en je porties klein hield, je iets creëerde in je lichaam wat een enorme gezondheid gaf.

In de basis komt het neer op het leven met een hongergevoel, iets wat compleet niet erg is en wat je eigenlijk altijd moet hebben.

Het geeft je een drive en een boost aan energie.

Wat is intermittent fasting

In dit artikel geef ik je een complete blauwdruk van IF, maar om je niet direct een half uur te laten lezen, geef ik je graag in het kort wat informatie.

Intermittent fasting is het bewust creëren van dat hongergevoel, de hongersensatie.

Dat betekent dat je regelmatig je maaltijden gaat overslaan.

Hieruit is het het zogenaamde “eetraam” ontstaan.

Het eetraam

Dit is heel erg simpel. Als je een eetraam, creëert van bv 12:00 uur – 20:00 uur, dan heb je een periode dat je kan/mag eten van 8 uur. Dat creëert tegelijkertijd een periode dat je niet eet van 16 uur.

Het is deze heilige 16 uur waar veel over gesproken wordt wat de gezondheidsvoordelen geeft van IF.

Al die voordelen vind je in de verschillende video’s op het YouTube kanaal, het enige wat ik je wil zeggen is dat je niet al te gefocust moet zijn op die 16 uur. Ieder lichaam werkt anders en het is niet zo dat als je die 16 uur niet haalt (omdat het bv maar 15 uur is) dat je niks geen voordelen hebt van je inzet.

Frequentie

Dan kom ik automatisch bij een punt die veel mensen die IF doen over het hoofd zien, namelijk de eetfrequentie.

De eetfrequentie is misschien net zo belangrijk, dan wel niet belangrijker, als het vasten zelf.

Om hier niet te veel in detail te treden, eten veroorzaakt een behoorlijke reactie in je lichaam. Een ervan is dat het je immuunsysteem activeert voor een mogelijk gevaar dat zich in de voeding kan bevinden.

Zie het zo, je hersenen hebben zich ontwikkeld in een eeuwenlange evolutie en weten dat er een mogelijk gevaar is als je gaat eten. Het is dan veel verstandiger om je immuunsysteem alvast klaar te hebben staan voor actie om het mogelijke gevaar aan te vallen.

Ps. dit is de korte versie.

Als je dus te vaak eet, dan zit je in een situatie waarin je continu he immuunsysteem activeert. Dit is precies het tegenovergestelde wat je wilt bereiken met IF, namelijk gezondheid.

Dat neemt met zich mee dat IF zonder je voeding aanpassen, eigenlijk een onmogelijke opgave is, wat je doelstelling ook mag zijn.

Tabel van vastentijden

Om deze blog af te sluiten, wil ik je graag wat meer informatie geven over de tijden dat je het beste kan vasten.

Ik wil je alvast mededelen dat dit geen harde tijden zijn. Het is dus niet zo dat als je 10 minuten korter vast, het niet werkt (dit neemt gelijk de noodzaak van een app die je vastentijden bijhoudt weg…)

Daarnaast zijn alle tijden voor iedereen anders. Wat belangrijker is, is het punt dat als je niet gemakkelijk 24 uur zonder eten (met name gemakkelijk, zonder enige bijverschijnselen als hoofdpijn, mood swings etc.) je in de situatie zit die ik eerder beschreef, een continu geactiveerd immuunsysteem door een insuline resistentie (ander onderwerp).

Let dus niet te veel op tijden, maar meer op de vraag of “niet eten” makkelijk gaat of dat je alles uit de kast moet halen om “het aantal uur” te halen.

8-12 uur start ketose
In deze periode begint je lichaam over te gaan op de zogenaamde vetzuren verbranding. Dit betekent dat je lichaam meer en meer op vetzuren wil gaan verbranden om meer energie te maken en uiteindelijk de welbekende ketose.

12-18 uur volledig ketose
Een verlengde van de vorige, echter is je lichaam voor de volle 100% (of 99%) afhankelijk van vetzuren. Hier volgt het eerste probleem, als jouw lichaam dit niet kan, dan ga je moeite krijgen met vasten. Pas je jouw voeding dus niet aan van “bewerkte voeding” naar “natuurlijke voeding” dan ga je het zwaar krijgen.

18-24 uur start de autofagie
Het afvoeren van foutief gecodeerde eiwitten. Iets wat je graag wilt als je lang gelukkig en gezond wilt zijn…

24-48 uur insuline gevoeligheid
Je lichaam gaat als het ware schreeuwen om energie. In deze situatie is het goed om insuline gevoelig te zijn, anders gezegd dat je weinig insuline nodig hebt om resultaat te krijgen. Let er weer op dat dit bv afhankelijk is van omega 3 en vitamine d, dus weer die voeding…

48-72 uur groeihormoon spurt
In deze periode ziet men een enorme verdubbeling (6 maal zelfs) in je groeihormoon. Iets wat je graag wilt als er bepaalde aandoeningen spelen of als je topsport beoefend.

72+ uur immuunsysteem herstel
Bij het 72 uur en meer onthouden van eten, ziet men enorme veranderingen op gebied van dns en je immuunsysteem.

De laatste 3 kan ik je niet aanraden zomaar te gaan doen. Dit zijn serieuze tijden wat voor flink wat problemen kan zorgen als je het niet goed toepast.

Pas je bv je voeding niet aan, dan ga je energiedips ervaren, maar misschien zelf lichamelijke klachten.

Tot 24 uur is het zeer makkelijk om zelf te doen. Lukt het niet in 1 keer, pas dingen in je leefstijl aan en probeer het weer.

Ik raad aan om minimaal 1 keer per week een 24 uur vast te doen en de rest van de week altijd minimaal een 16 uur vast. Dus elke dag 16 uur en 1 maal per week 24 uur.

Kortom

Intermittent fasting zelf is niet bepaald een moeilijk iets, het is vooral de dingen eromheen die aangepast moeten worden om IF goed toe te kunnen passen. Dingen als voeding en bioritme die bij de oude volkeren (die IF nog steeds standaard toepassen) al aanwezig zijn, van nature.

Je hoeft ook niet extreem lang te vasten voor effect. Laat je eten gewoon 16 uur voor wat het is (incl. 8 uur slaap) en geniet ervan.

Heel veel succes!
Jan-Willem

>