Zo pas je jouw leefstijl aan: voeding

Voeding, misschien wel een van de meest makkelijke dingen, en daarom kan het enorm moeilijk worden gezien.

Ik zeg dit bewust, het is daadwerkelijk, in de basis, een van de makkelijkste onderwerpen die je aan kan passen in je leefstijl.

Je hoeft er niet veel moeite voor te doen, net als bij intermittent fasting, je hoeft niet naar de gym om te gaan fitnessen of bewegen. In die zin, als je voeding niet gaat benaderen als een therapeut en alles van A-Z gaat ontrafelen, dan is het best makkelijk.

Dat is ook iets wat ik probeer te doen, in ieder geval in het eerste jaar dat ik mensen coach, ze laten inzien dat je de voeding gewoon simpelweg op macroniveau moet aanpassen.

Stop met het tellen van calorieën, stop met het denken dat elke maaltijd een meesterwerk moet zijn en gebruik gewoon je “logische verstand” als het gaat over voeding.

Uiteraard ga ik je niet met deze boodschap naar huis sturen, ik ga je in simpele woorden uitleggen hoe je nu, vandaag, direct je voeding kan optimaliseren.

Video’s die je kan bekijken bij dit onderwerp:

De juiste verdeling

Zorg voor de juiste verdeling van vetzuren, eiwitten en koolhydraten. Dit zijn de zogenaamde macronutriënten.

Deze macronutriënten zorgen voor de nodige vitamines, mineralen en spoorelementen (dit zijn dan weer de micronutriënten).

Nu, als je dit blog leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een voeding die iets meer in balans is dan nu. Het enige wat je dan moet doen, is de juiste balans gaan creëren in de macronutriënten.

Uiteindelijk zal je ook meer moeten kijken naar de micronutriënten, echter dat komt veel later pas.

Hier komt de verdeling en waar je het in vindt. Let erop, dat als het er niet bij staat, ik je waarschijnlijk adviseer het niet te eten.

Koolhydraten (60% van je maaltijd):

Alle groente, fruit en kruiden en laat vooral alle bewerkte koolhydraatvormen als graan- en zuivelproducten, suiker, zetmeel en bewerkte producten staan.

Waarom koolhydraten:

1. Het geeft je alle vitamines en mineralen die je nodig hebt
2. Het bevat vezels voor de darmwerking
3. Het geeft je een enorme variatie
4. Als je meer groente eet dan de rest, hoef je geen calorieën te tellen, want de kans dat je meer eet dan je kan is nagenoeg onmogelijk

Vetzuren en eiwitten (40% van je maaltijd)

Deze vind je in dieren en extra producten als avocado, eieren, noten, olijven, olijfolie, kokos etc.

Vergeet niet dat er in zuivel nagenoeg geen eiwitten zitten die je echt goed kan gebruiken. Daarnaast zit er in veel melk(producten) een melkzuurbacterie die je pH balans enorm in verzuring brengt, je lichaam extraheert dan calcium, om te ontzuren, uit je botten om dit te doen.

Inderdaad, het drinken van zuivel is direct gerelateerd aan botaandoeningen.

Vetzuren en eiwitten kan je in het begin als hetzelfde zien. Oké, voor de kenners en de mensen die nu zeggen “die Jan Willem is helemaal gek, die snapt er niks van”, het klopt dat het compleet anders is, maar dat is microdenken.

Als je deze stappen een half jaar vol kan houden, neem dan contact met me op, dan kan ik je verder coachen.

Waarom voldoende vetzuren en eiwitten:

1. Het geeft je de calorieën die je nodig hebt
2. Het zorgt voor het stopsignaal zodat je niet ongecontroleerd gaat eten

Nu heb je eigenlijk de basis

Het enige wat je nu moet doen, is allemaal lijsten maken van de voeding die ik je hierboven heb gegeven. En nee, dat ga ik niet voor je doen.

Pak even een halfuur de tijd, pen en papier, en ga schrijven.

Alles wat je lekker vindt vanuit de 5 bovenstaande groepen (groente, fruit, kruiden, dieren en smaakmakers), ook al is dat alles. Het schrijven zal je hersenen in werking zetten en in gaan laten zien dat er echt heel veel voeding is die je lekker vindt.

Als je deze basis hebt, dan zorg je ervoor dat je gaat plannen en voorbereiden.

Planning

Neem een aantal makkelijk te bereiden gerechten. Want in het begin is het goed om iets makkelijks te nemen, omdat je een nieuw gedrag probeert aan te nemen, en dat is al moeilijk genoeg.

Geen fancy gerechten, speciale “gezonde” taarten, gebakjes of wat dan ook, gewoon basisgerechten waar je altijd op terug kan vallen.

  1. Eiergerechten
    2. Salades
    3. Soepen
    4. Smoothies
    5. Ovenschotels
    6. Wokschotels
    7. Sappen (uit de juicer)

Als je vervolgens van elk soort gerecht, 4 a 5 variaties bedenkt, dan zit je de komende weken gebakken…

Bv voor de eiergerechten kan je zeggen

  1. Omelet met paddenstoelen, spinazie en gerookte zalm
  2. Omelet met courgette, broccoli en garnalen

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je meer groente gebruikt, dan vetzuren en eiwitten.

That’s it.

Het enige wat je moet doen is nu wat tijd investeren in het proces en als je resultaat wilt, dan wil je dat doen.

Kortom

Een basis van waaruit je kan gaan werken. Je gaat nu allemaal dingen ervaren als veranderingen in je darmflora, je spijsvertering en misschien zelfs je energie.

Dit kan zowel positief als negatief zijn, dat maakt niet uit, er is verandering en dat is goed. Als je na een aantal weken geen positieve verandering hebt, of blijft hangen in je progressie, dan is het tijd om aan te gaan passen.

Dus niet het “dieet” opzijschuiven, nee aanpassen.

Iets meer groente, iets meer specifieke groente, minder vetzuren, meer olie, minder/meer eiwitten en ga zo maar door. Dit is micromanagement van je voeding.

Nogmaals, als je de basis 6 maanden vol kan houden, neem gerust contact op om te gaan finetunen maar ook als je nu al hulp nodig hebt met de basis, dan bied ik verschillende mogelijkheden om je te helpen.

Samengevat:

  1. Ga voeding zien in de vorm van macro aanpassingen
  2.  Maak een goede verdeling tussen de macronutriënten
  3. Ga lijsten maken van wat je allemaal lekker vindt
  4. Ga basisrecepten maken en houd het vooral simpel
  5. Ga plannen, dat wil zeggen elke week vooruit
  6. Als je vragen hebt of aanvullingen nodig hebt, geef me dan gerust een bericht op deze pagina of op de fanpage.

Succes en geniet ervan.

>